(Scroll down for more images or click to enlarge)

Fane Valley Feeds Mill, Omagh Fane Valley Feeds Mill, Omagh Fane Valley Feeds Mill, Omagh Fane Valley Feeds Mill, Omagh Fane Valley Feeds Mill, Omagh Fane Valley Feeds Mill, Omagh Fane Valley Feeds Mill, Omagh Fane Valley Feeds Mill, Omagh Fane Valley Feeds Mill, Omagh Fane Valley Feeds Mill, Omagh Fane Valley Feeds Mill, Omagh Fane Valley Feeds Mill, Omagh Fane Valley Feeds Mill, Omagh Fane Valley Feeds Mill, Omagh

Fane Valley Feeds Mill, Omagh

Commercial (Scroll down for more information)

Client Fane Valley
Architect Arch-Aid Design
Value £18.0m
Contract Period 95 weeks

Overview:

Working in partnership with Ottevanger Milling Engineers BV, this project was for the construction of a new state-of-the-art compounding feeds mill, control room, mill warehouse, retail warehouse and office facilities for Fane Valley, one of Ireland’s most progressive agri-food businesses. The site is situated in Bankmore Way Industrial Estate in Omagh, County Tyrone.

 

Key Facts:

  • The gross floor area of the facilities extend to over 4,225 m2 – Mill Ground Floor (1050 M2), Control Room Building (500 M2), Mill Warehouse (1,350 M2) and Retail Warehouse/Office (1,325 M2)
  • This project has set a new European standard - Opened in 2010, the new mill is one of the most advanced plants of its kind in Europe, delivering significant efficiencies in terms of energy demand and environmental impact
  • The mill incorporates the best available technology in feed milling
  • The new plant is multi species in nature and has an annual compounding capacity of 300,000 tonnes. This represents a significant element of the two million tonnes of animal feed manufactured in Northern Ireland each year
  • Constructed in a live operational environment within an Industrial Estate, existing businesses and employees went about their normal day-to-day activities during the construction of the new mill. This presented many challenges, particularly in terms of H&S, traffic management, deliveries and minimising inconvenience, whilst at the same time delivering a very complex building on time, within budget and with zero defect
  • Due to the nature of this facility, there was an array of specialists involved in its design and construction
  • The success of the project was due in large part to the teams approach to collaborative working and supply chain integration
  • Certain parts of the building had to be completed on a phased basis to facilitate the installation of specific items of equipment, and this required extensive planning
  • Meticulous programming was required, particularly for the testing and commissioning of the plant installations and equipment

 

Results:

Des Ferguson, Director of Arch-Aid Design commented: “Woodvale’s approach to this project was first-class, and the quality is exemplar.”

 

NB: Images courtesy of Gordon Dunn