(Scroll down for more images or click to enlarge)

SARC, Antrim SARC, Antrim SARC, Antrim SARC, Antrim SARC, Antrim SARC, Antrim SARC, Antrim SARC, Antrim SARC, Antrim

SARC, Antrim

Healthcare (Scroll down for more information)

Client DHSSPS and the Northern Health and Social Care Trust
Architect Keppie Design
Value £1.3m
Contract Period 13 months

Overview:

The Antrim Sexual Assault Referral Centre, (SARC), is a new build facility situated in the grounds of Antrim Hospital. It is designed to provide a high quality, tranquil environment where victims of sexual assault can be examined, questioned and counselled in a sensitive setting. It provides physical examination (forensic evidence can be gathered with the victim’s consent), genitourinary care, family planning and counselling services for victims. It is a single storey building on an inclined site set in a woodland environment.

The project is a joint initiative between the DHSSPS and the Northern Health and Social Care Trust.

Accommodation comprises a reception area connecting three identical pods each of which contain an examination suite with the administration and laboratory area.

Each pod contains a medical examination room with clerestory glazing, a toilet and shower and an observation room opening on to a courtyard area.

The pods form an E shape, linked to a corridor. Each faces into its own private courtyard to provide total privacy for all rooms.  Each courtyard is landscaped; two have resin bound surfacing and one has a wet pour finish.

The administration and Laboratory area comprises a reception, waiting area and suite of open plan and cellular offices, doctor’s rooms, meeting rooms, dirty and clean utility and hot lab.

The integrated artwork includes stained glass windows in a modern idiom encapsulated in the curtain walling and painted glass block ‘niches’ incorporated into the construction of the pod corridors.

Key Facts:

  • The existing hospital, other buildings, associated roads and car parking remained in constant use during the construction of the Sexual Assault Referral Centre. The works were carried out to mitigate any disruption or inconvenience to the existing Hospital complex, its patients, staff and visitors.
  • The site is located within an attractive woodland setting. During construction, we worked closely with the design team to conserve the existing wildlife habitats. Tree & shrub planting was selected to improve biodiversity and improve the environmental impact.