(Scroll down for more images or click to enlarge)

St. Christopher’s Special School, Longford

Education (Scroll down for more information)

Client Board of Management, St. Christopher’s Special School
Architect McCarthy O'Hora Architects
Value €5.6m
Contract Period 14 months

Description of Project

Work has commenced on the extension and renovation of St Christopher’s Special School, Longford. The scheme involves the part demolition of a section of the existing school to accommodate a new entrance and offices; upgrade of existing buildings; new single storey extensions totalling 1,960m²; two temporary accommodation buildings totalling 555m² and all associated site works and connections to existing services on an existing school site.

The project professional team are McCarthy O'Hora Architects, Civil & Structural Engineer, Hayes Higgins Partnership, Building Services Engineer, Delap & Waller. 

Key features of the project include :-

  • New main entrance and offices
  • Primary and post-primary classrooms
  • Quiet rooms, teaching & therapy rooms
  • laundry room, dining room & kitchenette
  • Conference/library
  • Nurses room and recovery room
  • Secretarial & principals offices
  • Visitors room, staff room and washrooms
  • Two internal courtyards
  • X-Y whole room hoist systems
  • Sluice/laundry room, accessible washroom facilities
  • 2 new classrooms with self-contained quiet rooms
  • A dining room & kitchenette
  • Multi-sensory rooms and gross motor activities area
  • A classroom/soft-play-area, storage rooms and stage/toy store
  • Boiler room and gym store room.