(Scroll down for more images or click to enlarge)

St Columb’s Park House, Derry St Columb’s Park House, Derry St Columb’s Park House, Derry St Columb’s Park House, Derry St Columb’s Park House, Derry St Columb’s Park House, Derry St Columb’s Park House, Derry St Columb’s Park House, Derry St Columb’s Park House, Derry St Columb’s Park House, Derry St Columb’s Park House, Derry St Columb’s Park House, Derry St Columb’s Park House, Derry St Columb’s Park House, Derry St Columb’s Park House, Derry St Columb’s Park House, Derry

St Columb’s Park House, Derry

Restoration (Scroll down for more information)

Client Derry City Council
Architect Donnelly O Neill Architects
Value £700k
Contract Period 9 months

Overview:

St Columb's Park house is a B1 listed building, built pre 1835 in a parkland setting within 5 acres of woodland.

Woodvale refurbished and extended the building to enhance the existing facilities, providing additional conference, dining, residential areas and enable accessibility for all throughout.

Accommodation comprised new reception, kitchen and restaurant facilities and Office/ conference area. Woodvale refurbished the WCs to the ground and first floors floor with new accessible WCs, new accessible showers, sanitaryware & finishes.

Work included internal demolition and alterations, replacement and refurbished glazing and provision of a new internal fire escape route. Alterations & repairs to the roof included new leadwork, repair of cast iron rainwater goods.

The new extension provided kitchen and dining facilities, with extensive use of glazing and timber cladding.

Mechanical and Electrical services were stripped out and replaced or renewed.

Key Facts:

  • Extensive structural steelwork was undertaken and new internal walls built with padstones to accommodate the new layout.
  • Provision of a new eight person lift to ground and first floor levels involved forming a new opening through the existing concrete floor, phased sequential underpinning to external walls , a new concrete lift pit, lift shaft and lifting beams
  • St. Columb’s Park and the associated play areas remained open throughout the project and Woodvale Construction planned and programmed its works to minimise any disruption to the many runners, joggers, walkers, cyclists and wheelchair users who use this spectacular park on a daily basis
  • When working on this project, we uncovered a basement area which had not been indicated on any drawing or picked up in our pre-demolition survey and CAT scan. We stopped all work on site, hoarded off the area and reported to the client and the structural engineer who attended a meeting on site that day. Once advised by the SE that it was safe to do so, we continued work elsewhere on the site at an accelerated pace and reprogrammed the work to this specific area. We filled in this basement area as instructed by the design team.  This demonstrates Woodvale Construction's ability to deal with unexpected materials and structures which are a common feature of refurbishment work.