(Scroll down for more images or click to enlarge)

Stranmillis Cafe Bar Stranmillis Cafe Bar Stranmillis Cafe Bar Stranmillis Cafe Bar Stranmillis Cafe Bar Stranmillis Cafe Bar Stranmillis Cafe Bar Stranmillis Cafe Bar Stranmillis Cafe Bar Stranmillis Cafe Bar Stranmillis Cafe Bar Stranmillis Cafe Bar

Stranmillis Cafe Bar

Education (Scroll down for more information)

Client Stranmillis College
Architect URS
Value £850k
Contract Period 9 months

This project involved the transformation of a dark basement area into a light, bright bar, café and recreation area for students and visitors at Stranmillis College.


Phase 1 involved the creation of a new laundry facility and new storage area in locations across the campus to allow decant of the basement area.


We then opened up the basement through internal demolition, removing internal walls and installing large beams to allow the removal of internal columns.


The high quality internal fit out included a new bar and back bar, performance area, seating and dining areas, new café lounge and meeting area separated by a timber screen. New toilets were provided.


A new lift was installed to serve all floors of the existing refectory building, opening access to all regardless of mobility. Installation of the lift involved creating new landings at each level to link in with the existing floors.


New curtainwalling was installed along one entire side of the basement complemented by Iroko timber cladding.


Key Facts
• An existing fibre optic cable was relocated to accommodate the lift
• The refectory facility on the floor above the bar was operational throughout the work
• We observed all campus traffic and delivery restrictions throughout construction
• Mechanical and Electrical services were exposed in key locations, necessitating a carefully coordinated, neat installation